Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Gıda Mühendisliği

Gıda mühendisliği bölümünü bitiren öğrencilere doğrudan "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda Mühendisleri gıdaların işlenmesi, depolanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması gibi alanlarda görev yapar. Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, üretim proseslerinin aksamadan devamını sağlar. Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler ve kalite kontrolünü yapar. Mezunlar Tarım ve Orman, Sağlık, Maliye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında, belediyelerde ve özel sektörde mühendis, denetleyici, yatırım uzmanı veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışabilir. Bunun yanı sıra Gıda Mühendisi olarak gıda üretimi yapan firmalara danışmanlık hizmeti de verebilir. Gıda mühendisliği sürekli gelişmekte olan bir alan olduğu için bölüm mezunlarına sektörde ihtiyaç duyulmaktadır. Akademik hayata ilgi duyan öğrencileri ise lisansüstü eğitimlerinde çok geniş bir çalışma alanı beklemektedir.

• Alkollü içkiler üreten iş yerleri

• Alkolsüz içecek üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Baharat, kuruyemiş, cips, çerez üreten işyerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Bal, polen, arı sütü, temel petek üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Ekmek ve unlu mamuller üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Et ve et ürünleri işleyen iş yerleri (kasaplar hariç)

• Fonksiyonel gıdalar üreten iş yerleri

• Gıda amaçlı aromatik yağlar, bitki ekstraktları üreten iş yerleri

• Gıda ışınlama yapan iş yerleri

• Gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işyerleri

• Margarin, bitkisel yağ ve zeytinyağı üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Maya, fermente ve salamura ürünler üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Meyve ve sebze işleyen iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Özel beslenme amaçlı gıda üreten iş yerleri

• Siyah çay, bitki ve meyve çayları üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Su ürünleri işleyen iş yerleri ile balık hâlleri ve toptan balık satışı yapan yerler

• Su ürünleri mühendisi, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve su ürünleri), veteriner hekim

• Süt ve süt ürünleri işleyen iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan iş yerleri veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Şeker ve şekerleme ürünleri üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Takviye edici gıda üreten iş yerleri

• Toz karışımlı gıda üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Un, irmik, bulgur, pirinç, makarna, bisküvi üreten iş yerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

• Yumurta işleyen, depolayan veya ambalajlayan işyerleri (30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri)

 

Yukarıda sayılan gıda iş kollarının dışında, 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran gıda iş yerleri işin nevine göre gıda mühendisi çalıştırmak zorundadır.